>> Още Препратки към четива в интернета от 2023 насам / Ч. Н. Г.!

 

 ==  https://www.youtube.com/watch?v=P1L3pTlRQSE  ==

 Не са нечовешките мегалити на Матчу Пикчу, изгладени като от божества, а е точно обратното и не по-малко нечовешко, неправдоподобно, абсурдно пък вечно творение  = дребноразмерна сухозидица в геометрично съвършенство отпреди три хиляди години =3,000= или края на бронзовата ера (?!?). Като от мравуняк, казват правено от Шумери или Нураги (?) отстъпили на Траките тези земи на път от Мала Азия към Сарденя / Сардиния. Скептичен съм тъкмо поради такава миграция към хипотезата за астрономическа обсерватория, също и към другите клишета за функцията на това Светилище-Кладенец Пусто ГЪРЛО, Брезнишко.

Занемарено както всичко ИСТИНСКО от МИЛИЦИОНЕРизирания НИНКН това чудо попада далеч над категоризацията на Регистъра, над "Местно", "Национално" или "Световно" значение а към общочовешките съкровища на ЮНЕСКО. Филмирано многократно от които най-некадърно в Официалния, официозен и одиозен филм, в тук посочения клип визуално е най-информативно и без папрати художествено на преден план. Други показват чертежи, планове и разрези непотребни. Вход  ...свободен!

_______________________________--

==  https://www.youtube.com/watch?v=MG6cKR0qJaE  ==

 Детето-чудо с потресающа музикалност и глас  = ПИЛАР  БОГАДО =  порасна!  И ето отново възпява чичо Хуанито с не по-малко вдъхновение с импровизация-фанданго на 2021, май 12-ти!

Дано не се отплесва по модни  "естрадни"  жанрове - дарба Божия са нейните ФАНДАНГИ...

____________________________---

НАЧО 

За ЗДК Атанас Кръстев, Заслужил Деятел на Културата, ЗКПЧ от БКП във войската преди много години, май в края на века, се появи подробно сведение първа ръка от очевидец  -служител в Управлението и кореняк от Стария Пловдив- Мая В. в разрез с полит-коректната митология за “Начо културата”. Оттогава онзи “Сайт” на два пъти промени изцяло оформлението си, Архив и Търсачка бяха затрити, но информацията изтървана в облаците остана запазена / разпространена другаде:
=  https://podtepeto.com/aktualno/kusthite-v-starinen-plovdiv-propuskani-ot-turistite-video/  =

Мая Вълканова в plovdiv-online.com, 2014
{[Коментар спасен след двукратно изтриване 2004 и 2014 в Раздел “Стария Пловдив”  на
Plovdiv-OnLine.com/special/stariya-plovdiv/******** към статии от Баев от 1997]}

{[Веднаж излязъл в интернета,  “джинът” съществува, макар и само един следобед: https://podtepeto.com/aktualno/kusthite-v-starinen-plovdiv-propuskani-ot-turistite-video/  = 2020, декември]}

Начо “културата” или ДИКТАТУРАТА?

С изнизването на годините види се, че не може да се отлага повече. Отиват си свидетелите. Няма да има кой да възразява, а трябва.

Легендите като неоскубани плевели избуяват и задушават истините. Които истини са хем крехки, хем не са обективни: все разтегливи нанякъде отнякого. Понякога дори пишман интелектуалци се увличат в сърцераздирателни тиради просто ей-така, от телешки възторг, всеки се прави на интересен („съпричастен“, както казваше поетът соцреалист).

Начо да бъде прославян без съмнение е във интересите на ня#КОЙ. Ние останалите си имаме по-важни работи отколкото да съчиняваме митологии. Но не прекалявайте!

Искам думата.

През шейсетте години Начо -не е тайна- се уволни от войската като политически офицер ЗКПЧ, дойде с чизмите от Асеновград и почна да се умилква из Пловдив. („Турна очила и връзка и култура взе да пръска“ смееше се Кераца с първия Начов покровител чичо Русан Константинов пред кино Септември = хотел Молле, закусвалнята Балкан пред Клуба на Културните дейци).

Без образование, без възпитание, здрав другар, народната власт му възложи -като друго не умее- да коли и беси. Априлският пленум събори Червенков и сложи другаря Живков. Излюпи се „Априлското Поколение“ пловдивски художници, в която групичка Начо се вкопчи и си образува своята ниша, базирана на добро уиски първоначално, впоследствие – като се загнезди в Недкович – разнообразена с най-добрата кафе машина на Града. Флиртуването -от него, да- ама има и работа да се върши, за което пък назначиха арх. Петко Кекеманов и Джовани Димитров,
икономист, хора специалисти да гонят задачите.

Старият Пловдив тъкмо беше получил първият си – и последен – Градоустройствен План от арх. Младен Панчев, ръководител група Пловдив в ИПК-София (проф. д-р впоследствие; ИПК още не беше Национален; Старият Град още не беше обявен за АИРезерват; година 1967-8).

Стратегът Начо обаче усеща колко приятно им става на началствата от столицата („Лъчко! О!“) като им постила гнезденце за уикенда, гъделичка всекиго според ранга; и решава да „ОбОбществява“. Тази дума прикрива
грозната практика на Отчуждаване.
Открадване.
Изселване.
ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ.
Кореняците – вън!
Пришелците ние по-добре разбираме Града. Някой да помни (?!?) как Начо се намести в „Къща-Музей“ ЧЕРВЕНОТО МУЛЕ? Ами че то там си живееше достойно старо семейство кротки кореняци, от които Народната Власт „обобществи“ та Начо изсели хазяите си. Другарският Жилфонд после продаде стаите първо, а после  и сградата, и двора на “единствен обитател” Начо на нормирани държавни цени, не на свободни. В оная епоха хем уж „забрана“ можеше да се въведе за населението за покупкопродажби – хем за царедворци като Митьо Киров можеше първо да се предостави ателие под Ламартин на ул. Пълден, после да му се продаде тихомълком място за къща. Държавно място. Равни бяхме всичките, да, ама някои бяха по-равни.

Обезлюдяването на Стария Пловдив (виж книжка 5-6 от списание АРХИТЕКТУРА от 1975 година, и др.) стана основна мисия на Начо =Диктатурата на Пролетариата, въпреки възражения от специалисти социолози и градостроители.
„Творческа база“ стана ключовата дума за сделката: където данъците ни се  инвестират във една куха черупка с по някой чиновник на синекура вътре скучаещ, който нехае за разместените керемиди, но декламира политкоректни клишета за Начо.

Калдаръм-кокони, дантели на простора, бяло сладко на лъжичка; бебета и бабета достолепни, на раздумка в клюкарника? Черковни енориаши, които да се прекръстят като зърнат камбанария? Обикновен, жив живот, какъвто тепетата са крепили хилядолетия?
Кореняците, като сте го изГРАДили  тоя Град – хайде сега, къш!
„Заслужил Деятел“: помните ли вие читателите как и кои ставаха „заслужили“; пред кого заслужили, пред народа ли, или пред “Народната” ВЛАСТ?

Та ето сега какво представлява Старият Пловдив, каква карикатура, Чалга и Скара-Бира, Сергии, Сувенири … сърцето му се къса на Даро (от Сидни, Австралия – Теодор вече разбира се) – Божидар поп Антов, „АНТОВАТА“ къща на върха над Ламартин на 23ти номер на Княз Церетелев – пред заключената, барикадираната тежка порта с неговото име в бронз: „За какво ни отнеха дядовата ми къща? Попиляха рода ни, изселиха ни към континентите! Цъфнаха, ей ги, вързаха, ами че ние бяхме гостоприемна къща! Проклет да е ОНЯ!“ – и плю.

Обезлюдяване на ТриХълмието било резултат от признаването му за Архитектурно-Исторически РЕЗЕРВАТ =АИР= от държавата = такава БАСНЯ се лансира за замазване на Факта, че това си беше ПРОИЗВОЛ НА НАЧО Диктатурата ("културата" подигравателно). Презиран от кореняците като парвеню, този станимашки навлек имаша теорията, че пришълците по-добре оценяват и разбират Старините, отколкото осиромашалите стари фамилии наследници, които са ГРАДИЛИ ГРАДА. Като начало той изсели хазяите си и присвои къщата, двора, имота и почти целия връх на Небета...

Две доказателства съществуват -категорични и неоспорими- че нито държавата, нито общината, нито партията не втзнамеряваха да изселят масово коренното население и да завземат имотите превърнати в изкуфяли черупки с по някоя кисела чиновничка вътре на синекурна заплата:
1.пощенски клон за улесняване на населението – арх. Иван Мандаджиев;  и
2.трите къщи по два етажа за детска градина = шест групи – арх. Петър Дикиджиев.

Такава беше Официалната ПОЛИТИКА.

ИЗСЕЛВАНЕТО НА ДРЕВНИТЕ ФАМИЛИИ ГРАДИЛИ СТАРИЯ ГРАД, ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО ОТ ЖИВА СТРУКТУРА С БЕБЕТА, С БАБЕТА И ДАНТЕЛИ НА ПРОСТОРА ДО УМЪРТВЕНИ ЧЕРУПКИ, ДО МУТРИФИЦИРАНЕ И РЕ-ПРИВАТИЗИРАНЕ, ДО ГЕРГОВИЗИРАНЕ БЕШЕ ЛИЧЕН ПРОИЗВОЛ НА НАЧО, ЗКПЧ, ЗДК, ДИКТАТОР БКП

Парвенютата дето скимтят как се били допряли до светеца, до „кмета“ Начо (Диктатурата-БКП) нека се свестят и да си избършат лигите. Медалът си има гръб.

След промените сякаш се разчу, че Начо бил … потърпевш, видите ли, жертва на комунистическия режим. Първи дисидент бил той (тайно). Е това даже не е смешно, то е срамно. Позор, поне малко достоинство как не можа да изнамери след като яздеше гребена на вълната цели десетилетия!

Право бил завършил, мярна се някъде, че Начо имал юридическо висше образование. Смях. Всички знаеха, а и той се перчеше, че как без “вишо” Начо командва Главните Архитекти на Пловдив, как гордо отхвърля градоустройствен план да не му се пречка. Не редовно, не задочно висше, не РабФак (ако си спомняте Работническите Факултети за …каскети) – не бе, нищичко: Начо не умееше две думи грамотно да напише не само, той едвам четеше! Цял живот Начо си беше без образование, „талант самороден“. Освен ако на стари години пенсиониран се е съпикясал да си купи (като по Нушич) тапия „Doctor Honoris Causa“ от някоя “Alma Mater” дето нацъфтяха на всеки тротоар за в още една рамка на стената. Менте нечленоразделно.

А дали пък не владееше езици, като беше така приказлив в космополитното Филибе? Не. Даже съветският език , на който всички лесно четяха отлична, изобилна, евтина литература, за Начо Културата си остана непреодолим.

Попийваше. Яко. Клевета ли е, че в оная епоха вещества други като нямаше, “ Априлското Поколение“ пловдивски художници бяха все спиртосани, и че Начо Културата беше начело?

Така се въртеше тогава алъш-вериша: аз на тебе, ти на мене – не мислете, че Начо Културата е купувал картини. Всички те са му „дарове“ за разни негови „услуги“ и за неговото приятелство, което постепенно ставаше все по-ценно, все по-стойностно, все по-многоцифрено. На тебе на ти ателие, на тебе на ти поръчкова контрактация … В Америка много лесно може да изгърми някой губернатор ако е ползувал служебния автомобил за нещо лично; ама ние тук си имаме имунитети нашенски. Игрички.

„De mortibus nihil nisi bene“ ще речете; знам, знам, аз нищо лошо не съм казала за покойника. Само истината, какиното, щото да ни лъжат в очите не щем. Лека му пръст на Начо, Бог да МУ прости…

Послепис:
Въпрос с намалена трудност към многознайниците дето напират да издигат олтари:
името ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА да е известно на някого?
На две кутии Слънце-първо, фанатично вкопчила се в “Южен Вход На Тунела” =работно заглавие на обекта докато никой не можеше да знае Що Е То= десетилетия наред от 60-те години? Стара мома, която така и пропусна да се омъжи и спретне еснафско гнезденце като хората и да завъди Челяд? За да ни разкрие и поднесе на България Пловдивския АНТИЧЕН Театър?
Що нюх!
Що хъс!
Що интелигентност, мъдрост, упоритост да надхитрява администрации, собственици, Другари (безпартийна, за разлика от нейната сянка арх. Коларова, секретар БКП), кметове, фелдфебели = “улица” Цар Ивайло от Жълтото надолу до Света Марина беше застроена с етажни кооперации с южно изложение (drive.google.com/file/d/1uanVNWSahE10XqtKXd72CV6Q81kXdB4T/view)
Нито булевардче, нито мраморна плоча, нито бронзова табела, нито тенекиена не носи името
=== ЛИЛИЯ БОТУШАРОВА ===

Едно съществено допълнение:
Голямото перчене на Начо „културата“ беше ОБЗАВЕЖДАНЕТО на новореставрираните от НИПК сгради със „автентични мебели от епохата“, за което той се мислеше за спец. Истината обаче е, че основните заслуги в тази нелесна дейност не бяха на Заслужилия Деятел на „Културата“, а на г-жа ЕЛЕНА УЗУНСКА – най-рафинираната дама (и първа хубавица, вечна й памет) на Града, пред която се отваряха вратите на недостъпни Нотабили не само в Източна Румелия, но и в София, Свищов, Казанлък и всякъде. Където парвенюта не можеха да припарят, камо ли станимашки. Нейният вкус, компетентност и дипломация доведоха до резултатите. Нека тук споменем -анонимно, за съжаление- майстора реставратор мебелист, един мустакат, мълчалив работяга със златни ръце в такъв тънък занаят.
Хора засенчвани от Главния ЦАР, който позираше всъщност върху техните плещи …

{(източник: коментирани ценни архиви на Баев в Plovdiv-OnLine; препечатани 2020/дек под ...ПодТеЛето)}

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 МУТРО'ПОЛИТ'ик  Миколай

МИКОЛАЙчик даже няма МОНАШЕСКО ...ИМЕ!

Кара си с даденото му по рождение от татенцето БАРЕТА (Бияч на БКП) именце милият - без МОНАШЕСКО, задължително при пострижение и отречение от светската суета. Защо ли? Защото манастир не е помирисвало изчадието комунистическо, никога не е бил честен и почтен МОНАХ, камо ли отшелник, постник, духовник...

Пазарлъкът изглежда е бил под преструвка "религиозническа" да го парашутират да МУТРО-полит-иканства из Румелията, да интригантства, да угоява ...когото трябва (взаимно, да). От пръв поглед още от Името Миколай-Герголюб Баретов си личи = Аятоллахът със злия поглед, с ролекса и лимузината със пожарникарска сигнализация е Ментарджия, Далавераджия, не е читав тоя с неговата непризната не-акредитирана килийна измислена като за баш-будали "академия".

"Академично" ли беше пЪрвенюшкото подобряване на Света Марина да я нагизди като някаква ючбунарска г-ца  и да оскверни съкровените древни стенописи - или опростачаване, герго-селяндурско? Ново висше стъпало в *р*вославната култура на Града според прокурорското *р*восъдие!

Нека спестим подробности за психо-диагнозите на Кольо-студентчето което обявило, че е хванало Дядо Господ за шлиферо. На болни хора не се подиграваме.

През турско можеше да има значение какво проповядва Миколай-Герголюб Баретов. И кому раздава Тиквен Медал "ЕРМ" /Херм /Хермес - на ортаци КлептоКрати, съзаклятници  в нотариалните му магьосничества.

САН КИРИКО = кражбата на века от *р*вославието подпомогнато от *р*восъдието: от МАА =Междунар. Академия по Архитектура, от джоба и от залъка на архитектите, отчислявали десетилетия наред половината от всеки хонорар - без нито стотинка църковна нито държавна. Само укрепването на свлачището костваше колкото Палатите около разкашканото църкве, проектирани като "да мязат" от засл. арх. Любо Шинков, НИПК.

Ами като настъпи ВИДОВДЕН, попе, Геената Огнена как ще прескочиш? Или ти си делови ючбунарски бизнисменин и в такива работи НЕ ВЯРВАШ?

Нация от ПОСЛУШНИЦИ много им се иска на мутро'полит'ика и на неговите биячи, попадии, архонти, архонтеси и архонтчетата им. ДЪРЖАВНА църква - и драпат за заплати за задължително "веро"учение за неизтрезняващите презвитери. И на войската се натрапват юродите.

Надали.

В белите държави в 21 век средновековни акъли важат само вътрешно в секти, култове, клубове и мормонски племена и масонски ложи. Свобода на съвестта има постигната. Който иска семинария - прав му път. Аятоллахът да си царува ...в Азия!

Скептично бяхме предупредени още от колегата Волтер  -който умеел да размишлява, да мисли и дори да измисля, според Чомски-  че в момента в който Първият Тарикат се запознал с Първия Будала - в тоя момент възникнала Организираната Религиозност. Направа човешка, пълна с грешки, каквото и да ни лъжат: никое Божество нищо общо няма с никоя от безбройните ДалаВЕРИ.

Религия е нещо различно от ВЯРА. Организираната в институции “вцърковена” РЕЛИГИЯ е хорска направа. Нещо човешко =пълно със грешки, независимо какво ни лъжат. Цели да организира и командва паството, стадото, народа, тълпите, масите кръстоносци срещу джихадисти, в изпълнение на нечии заповеди и интереси. А второто след Религ-Идеологическите фанатизми проклятие върху човечеството е Патрио-Шови-Национал-Нацизмът. Междуселски-Махленски-Мафио-Клуб-ФЕНски гангстеризъм. Омраза срещу различаващите се от племето, смърт за дисидента!

ВЯРАТА си е друго, вътрешно, искрено, истинско, без професионални посредници със златен телефон до "Горе". Без командири. Както българските БогуМили научиха западните Катари и света, божественото е във всекиго, в Съвестта. Гностици бяха първите християни идеалисти преди самозвани епи-скопи (над-взиратели) да ги яхнат и оглозгат.

Задължителни идеологии, (всуе)верия и ритуали вече отдавна не важат. Претръпнахме. ВиК попе, Великден и Коледа, толкоз. "Държавна" църква в епохата на Фердинанд и Батенберг е била подпора за военачалниците, но в 2023 по инерция пред каква ВОЙСКА се пъха попът със или без покана? Самарското знаме в Музея е защитено от попадиите, мерсиме!

БългароСъветската сибир-азиатска *р*вославна секта Гундяева ни е дъщерна, отцепила се в Схизма от майчината ни изконна византийска Константинова Вселенска Катедра и не е меродавна за душевността нито за духовността на румелийския народец.

След комунистическите вярвания, практики и квази-религия Суверенът вече е Конституционно отделен от фирмата  БП”Църква” Лимитед.

По-хигиенично е…

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Йончо Божанов,  ВЕРОУЧИТЕЛ по частна ПОТВизия

(АМА СМЕ СЕ РАЗКРАСИЛИ СЪС СВЕТЛИНЕН  ЛЪЧ СВИШЕ сякаш прек талафон до Дедо Боже –  еха!)

Освен многохилядната публика вкопчила се отчаяно в телевизоро да не би да пропуснат някое напоително *р*воВерно зловещателно ВероУчение от злобаря БожаноХейтър една агитка от поне осем четници (вкл. Ландшафтен Архитектин, ей!) сме пред комПЮТРЕТО фъф Виртуална ИнтерAкция и ако не се загащите =ПОТВ!= можеме да ви загърбиме та да си останете с ПЕТИМА зрители.


Докато комплексирани ШовиНаци фенБудалаци ПАТРИОТарстват, бучейки натопорчени ПИЛОНИ на горкия Рожен, безсъвестните им кукловоди безсрамно приватизират даже Паважа, Тютюна, ЗООзверилника, Инсинератора, Пресата, Кудоглу, ММПанаира, Понеделник Пазаря, Тролейбусите, Каменица, Куршум Хана, остров Адата, Лонгозната гора, зеленото подножие на Джендем Тепе и на върха скоро очакваме идИологически БоБоЧЕТИРИ в бронзова отливка на бял кон с юмрук срещу Альоша.

Жълтото Училище с двете мраморни султански разрешителни, градено масивно като за вечни времена без еркери и финтифлюшки сме на път да го загубим. Академичките залисани в себе-хабилитирвания не качили Майстор да претърси керемидите и улуците цели десетилетия = такова им е "вишото" равнище."Хибридно".

ТриХълмието, градено столетия от кореняци, животрептящо с бебета, с бабета и дантели на простора след изселването им заради "обобществяване" на имотите от навлека Начо Диктатурата =Първа Българска МУТРА'1968= вече представлява мъртвило от черупките (реставрирани от НИПК 70те –80те) с по някоя злобна чиновничка барикадирана на синекурна заплата към Общ. "Институт", наброяващи вече стотина глави. Скришна ре-приватизация (след "обобществяването"). ТУРИСТификация и ГЕРГОВизация. Повърхностният Архео-Кул-Турист щял бил ловко да поправи ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО на Тепето чрез ...туристически групи под строй. "Концепция" на ловкач неоКомунист.

Дори Църквата, дето си беше Народна много векове без да я застрашават спекуланти откакто оформиха Нотариални Актове = се превърна в стока, имотна ценност, подлежаща на пазарните принципи на общо основание по конституция. (Към 20ти юни в Йерусалим избухна скандал че арменският патриарх тайно продал имот купуван с даренията от паството... Нашият американец Йосиф пък беше продал БПЦ във Вашингтон ДиСи и цунал долара та будалите от паството отишли да пасат из американски православни църкви които умеят да експлоатират ВЯРА)

МУТРО'ПОЛИТ'икът си има собствена ТВ станция за своите последователи и семинаристи; ала в космополитното Филибе домуват поне още ПЕТ *) легитимни Авраамски*) деноминации (без да броим екзотичните източни вярвания) и е възмутително ПОТВ (безкористно?) да пропагандира в много часове безплатно екранно време тъкмо неговите "учения" за сметка на останалите. 2023 сме, попе! И без попадиски нраво-"веро"учения и свекървенски натяквания за разлика от БулгарТабак СОНИ СИ ПРОЦЪФТЯВА. Вцърковена делова "религиозност" вече не съдържа истинска искрена ВЯРА. Казино МАРИНА нагиздено в ючбунарски стил с мушамяни тапети...? А? Транс...?

Оперетният "доброволец" Манол =РадиоЕреванското МЪЖле= пък трупа дарения в ...личната си банкова сметка, докато алъш-вериша с генератори за одеската мафия процъфтя. Дезертьори от месомелачката на Байдън-син Хънтър ако не се откупят биват разстреляни на място. Африка учи китайски език – ингилизкият на АМзаБГ – минало свършено глаголно време... Европа след БРЕКСИТ вече не е "together" a ZUSAMMEN)


"ХУБАВО – ЛОШО = ДРУГО ВЕЧЕ НЯМА!", колко точен е крилатият Девиз, кис-кис-и даже kis...
–––––––––––––––––-––––––––––––––––
*) 1. юдео-израелтяни =исп. сефаради и герм. аскенази; 2. римо-католици; 3. византийска константинова вселенска катедра със сибир-азиатска руска схизма; 4. правоверен ислам в две враждуващи фракции суни и шиа; 5. арменски католици; 6. протестантски безбройни конгрегации - лутерани, евангелисти, баптисти; а мормонци, йеховисти, сайентологисти, болшевики и съботяни даже не се поместват в изброяването но са все базирани на сексистка Авраамска патриархалност; пък за източните екзотики без присъствие в Града само ще намекнем, но това са многомилионни различаващи се ВЕРО учения: шинто, буда, хинду, сикх, конфуций, кришна... Гностици, Катари, Богумили, Дънов са все нравствености различни от БП"Ц"Лимитед!

@user-bm2gl6su1o

Талибанщина по ПОТВ! Жалко и грозно!

@eccenemo

ДЖИХАД на  войнстващи фанатични  Кръстоносци срещу кръвожадни *р*воверни Талибани...

Организираната Религиозност (възникнала когато Първият Тарикат се запознал с Първия Будала) е ЗЛИНА за племената на човечеството по-вредна дори от комплексарските Патрио-Шови-Наци БУДАЛАци дето бучат ПИЛОНИ из горките Рожени...  

Загърбваме неизтрезняли попадии и "веро"учителки

Горките китайци и милиард индийци – спукана им е работата... ХИРОШИМА!

Вероучителките даже ако изтрезнеят = каквото и да ти приказват става дума за ПАРИ.

За твоите пари (Милионите ТИ за Стадионите МИ).

За Нация и Войска от ПОСЛУШНИЦИ ПОД "ДЪРЖАВНА" ЦЪРКВА.

СРЕДНОВЕКОВИЕ, 2023.

@eccenemo


"Тезите" на този "веро"учител са всъщност ЕДИН БРОЙ  =1=  "БЪДЕТЕ ПОСЛУШНИЦИ – МИСЛЕНЕТО ЗАБРАНЕНО"! 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

"ДИГИТАЛЕН  СВЯТ"  по ПОТВ

9."ДИГИТАЛЕН Свят"/ Cloaca DIGITAL под разМИСЛИтеля проф. д-р инж. Гого ПАША от ПУто, акад. в БАН'ДА, МАСОНомразец, антиСЕМИТчия, СИСТЕМокласт, ПОЛИглот в програмистките езици и жаргони, ПОЗьор, ИМЕнит ШОУМАНин, антиФАШИСТ  АБПФК. (В Гранд Ложа без клетвена препоръка не инициират Чирак, не произвеждат Калфа, не признават Майстор МАСОНец, Гого, sorry, не подсмърчай шумно! Вместо да дежуриш на амбразурата с НЕВИНните айляци 24/7 щом си се самозвал "дигитален" опитай се –доколкото умееш, де–  да му позатегнеш бурмите):

Дигиталният Podcast "LiveStream" във ФейсБУКЛУК а също и в ЮТ на ПОТВ Е В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ особено през WeekEnds.

Не че тия тук "коментари" =мъдрости, закачки и флиртове= заслужават нещо по-добро, де.

Половината Функции са му задръстени, даже статистиките са недостоверни, изопачени, броячите –с ОБРАТНА резба. TimeStamp удря Относителен, вместо Абсолютен и след малко става лъжлив. Търсачка липсва. Сортиране? Филтър? Лайкс? Пък Цензура! Достъпен вече само за ФейсБУКЛУКчии, а беше ОБЩОдостъпен без коментирането... Нужник. Cloaca. Excrementus Fecalis Maximus.

Но освен многохилядната публика вкопчила се отчаяно в телевизоро да не би да пропуснат някое напоително *р*воВерно зловещателно ВероУчение от злобаря БожаноХейтър или реклама за "ГОЛФ" (А? Ха!) една агитка от поне осем четници (вкл. Ландшафтен Архитектин, ей!) сме пред комПЮТРЕТО фъф Виртуална ИнтерAкция (майно льо!) и ако не се загащите  =ПОТВ!=  можеме да ви загърбиме та да си останете с ПЕТИМА зрители.

Като за Древен пък даже и Вечен почти като Вечния'Град'РИМ =ROMA'Citta'Eterna, както го знаеше светът= бива, бива, карай, нейсе, ПАТРИОТАРствай!

(Докато комплексирани ШовиНаци фенБудалаци ПАТРИОТарстват, безсъвестните им кукловоди безсрамно приватизират даже Паважа, Тютюна, ЗООзверилника, Инсинератора, Пресата, Кудоглу, ММПанаира, Понеделник Пазаря, Тролейбусите, Каменица, Куршум Хана, остров Адата, Лонгозната гора, зеленото подножие на Джендем Тепе и на върха скоро очакваме идИологически БоБоЧЕТИРИ в бронзова отливка на бял кон с юмрук срещу Альоша – междуселският Послушник ГладАрх вече им бил подписал ПУП на коляно на Ортаците.

Жълтото Училище с двете мраморни султански разрешителни, градено масивно като за вечни времена без еркери и финтифлюшки сме на път да го загубим. Академичките залисани в себе-хабилитирвания не качили Майстор да претърси керемидите и улуците цели десетилетия = такова им е "вишото" равнище."Хибридно".

ТриХълмието, градено столетия от кореняци, животрептящо с бебета, с бабета и дантели на простора след изселването им заради  "обобществяване" на имотите от навлека Начо Диктатурата =Първа Българска МУТРА'1968= вече представлява мъртвило от черупките (реставрирани от НИПК 70те –80те) с по някоя злобна чиновничка барикадирана на синекурна заплата към Общ. "Институт", наброяващи вече стотина глави. Скришна ре-приватизация (след "обобществяването"). Претенциозни преструвки, мутрифициране ТУРИСТификация и ГЕРГОВизация. Повърхностният Архео-Кул-Турист щял бил ловко да поправи ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО на Тепето чрез ...туристически групи под строй. "Концепция" на ловкач неоКомунист.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ОБЩЕСТВЕН  ТРАНСПОРТ  В  ПЛОВДИВ . . . ?

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ НЯМА в Града
-коя част от кое изречение не е ясна?-
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
МАРШРУТКИТЕ преструващи се на "градски" транспорт са си ЧАСТНИчески както таксита, файтони, рикши.Ще те возят АКО искат и КАКТО искат.

От десетината ЗАМ-ове подпиращи баскетБОЛНИЯ мозъклия има един ОТГОВОРЕН, от когото Гражданството чрез Съд може да си възвърне ЗАПЛАТИТЕ С ЛИХВИ за несвършената работа. Освен ако докаже колко е изработил някои месеци като примерно Обмяна Челен ЧОНОВ Опит с назадничавите японци две-три седници – това се признава. Засега другите Архео-Кул-Туристи да ги оставим, съществени тук са ЧОНОВЕТЕ.

Добре, че ТВ Водещ попаднал бил оня уикент у София, та видел собственоОЧНО как функционирВат и обслужват Гражданството (а не обратно!) тролейбуси, трамваи, автобуси и МЕТРА! А?  А?

Заканата от милото БДЖ  (дето му лъсна истинскио лик около Гарата и Бетоннио!)  как щели да нахлуят с "ГРАДСКА ЖЕЛЕЗНИЦА" (то не е трамвай, майни, не се лъжете, то са   ЖП   РЕЛСИ ИЗИСКВАЩИ ПРЕЛЕЗИ) из Живия Град с тежка железария радва ...областнио Губернатор, защо ли...?

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

КУРШУМ  ХАН

Баснята, че КУРШУМ ХАН бил съборен от Чирпанското Земетресение е 1.очевадно ЛЪЖЛИВА; и 2.Полит-коректно оправдание за управниците на станалия неуправляем Град.

Каквито пакости Чирпанското направи, никакви ПАЯНТОВИ (с гредо-подпорен дървен скелет)  къщи не събори, понеже те са еластични като кошници. Така и никакви ИСЛЯМСКИ ГРАДЕЖИ не пострадаха – нито джамиите с минаретата, нито Хамамите, нито КерванСарая. Някои може да сте чували за труса в СКОПИЕ дето цял свят се напна да помага? Иди да им видиш величествения КерванСарай, па джамии също, и хамами = тези са добросъвестни градежи както Термите на Каракала във Вечния Град.

КУРШУМ ХАН го раздърпаха алчни еснафи да му окрадат куршума  =оловните листове=  с които е бил покрит,  както и да си добият качествен дялан камък за вкъщи. Краденето не е патент на ГЕРБ

–––––––––––––––––––––––––––––––––----

БЕЗПАРТИЕН  ОБЩИНСКИ СЪВЕТ  .  .  .  ?

За  СелСъвета ли?

БЕЗПАРТИЕН общински съветник винаги е за предпочитане пред озверените алчни глутници водени от Фюр... Дучета като г-н индж. Иб. ТОТЕВ. Факт.  ПАРТИЯ е мръсна дума в РодинаМила...

Не че са "независими" – такова състояние в Природата не съществува – но даже и да са се начленували из всичките Шайки досега  щом са се веке отказА'ле,  това е добро.  Успех!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

БЕЗ ВТОРИ ГРЕБЕН КАНАЛ

". . . заместник-председателят на Общински съвет Пловдив Николай Бухалов от "Кауза България“, който освен политик е и два пъти олимпийски шампион по кану - каяк . . . " 

Е ПОСТИГНАЛ ТАКЪВ СВЕТОВЕН РЕЗУЛТАТ БЕЗ НИКАКВИ 'В'Т'О'Р'И' ИЛИ ТРЕТИ ГРЕБНИ КАНАЛИ СЪС ЗАСТОЯЛА СЛАДКА ВОДА / РАСОВО КОМАРОВЪДСТВО, НАЛАГАЩО СИСТЕМНО ПРЪСКАНЕ С ИНСЕКТИЦИДИ, ПЕСТИЦИДИ И ХЕРБИЦИДИ ТЕЖКИ ХИМИЧЕСКИ ОТРОВИ ВЪВ ИНДУСТРИАЛЕН МАЩАБ

(Абе я дай маркучо направо у бебешката количка за по-лесно и по-бърже -  -  -  пък има да се чудиме после оти поколенията са се изродили дотолкова . . .)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

"ПЕТИМА ГОЛЕМИ" =  АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ

Баснята за "Петимата" птдавна беше разобличена както от ПОТВ пловдивската телевизия Тракия така и от много други медии. Единствен СЛОНЪТ не беше Начов опортюнист (БКП), а истински и искрен. 

Йони се думкаше в гръдния кош "Априлското!" до края на 80те. ХриСтефът при първа възможност загърби Града и се вкопчи в Софийско Жителство да Директорства... 

Прах в очите, въздух под налягане, комунистически парвенюта на и за Номенклатурата = изблъскали достойните академични "остарели четки" да учителстват из гимназиите за да се прехранват. Типично по пловдивски, ЯЗЪК!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ХЕМ  НЕУТРАЛИТЕТ – ХЕМ  СУВЕРЕНИТЕТ . . . ?

Швейцарските ПатриоШовиНациБудалаци

("ВСЕКИ КАНТОН –
'Д'В'А'   ПИЛОНА!")

надхитриха дори милия Адолф –с когото говореха същия език почти- през касапницата ВСВ запазвайки И НЕУТРАЛИТЕТ И СУВЕРЕНИТЕТ!

Украина -помним- предпочете "Суверенитет" ВМЕСТО Неутралитет. Избор имаше. Плаща ЕвроАТЛАНТИКЪТ в брой, с чували, и в железария; ама в жертви...

Ролекси и Банкерство швейцарците си запазиха, а ЕвроАТЛАНТ. "ценности" иди да им продадеш след БРЕКСИТ

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ХЕМ  "ЕВРО" –  ХЕМ  "АТЛАНТИЧЕСКИ"

Изразът „ЕвроАтлантически“ стана безсмислица след БРЕКСИТ.

Което е ЕВРОПЕЙСКО = НЕ Е АТЛАНТИЧЕСКАТА чорба.

Което е АнглоАмериканско = Европа е другаде. Не е „together“, ами бая ZUSAMMEN. Изучаването на китайски измества ингилизкия (АМзаБГ)   не само из Африка.

НАТО замалко да остане без втората Буква = колегата Тръмп с един замах щеше да ги разжалва до ефрейтори, и пак МОЖЕ = предвид харчовете на сем. Бай Дън – син Хънтър дето ошета Украина…

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

МИЛИЦИОНЕР'ИЗИРАТ  АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО           = ПОТВизия

20 декември 22ра, вторник, Ню Йорк, Петър Дикиджиев - навършвам 80 на 27-ми   декември точно след седмица и се оказва, че съм Доайен, така да се каже Последният Мохикан заедно с Нони Вартерян от ядрото на ИПК =Института за Паметници на Културата= отпреди да го признаят за НАЦИОНАЛЕН.

Отпреди да се МИЛИЦИОНЕРизира.

Преди да превърне в ТЕГОБА вместо Радост и ГОРДОСТ притежанието на ценни архитектурни Старини за достойните древни семейства.

ПОЛИЦАЙщина първоначално не че нямаше, но контролът беше възложен на малоброен Инспекторат с периферно значение, на когото ние професионалните реставратори практици гледахме скептично, отвисоко:  "чантаджии!".

Институт замислен по начало да подкрепя ФИЗИЧЕСКИ, истински, материално а не само "морално" на думи според народната мъдрост "ЛОЗЕТО  НЕЧЕ  МОЛИТВА, МОТИКА САКА" от вдъхновения организатор Пейо БЕРБЕНЛИЕВ, каузата събра горди Дюлгери. Под просто и ясно делово И. П. К.

Академичен Професор, Схоласт, БЕРБЕНЛИЕВ също беше, но не само, далеч НЕ само конферентен приказвач или Разбирател.  Бербенлиев беше прагматик, градивен делови ПРАВЯЧ, както казваха римляните  =HOMO  FABER = ЧОВЕК ПРАВЯЧ=

През 70-те и 80-те години Държавата полагаше грижи и влагаше сериозни средства в опазване, консервация, реставрация на старинните ценности; докато от 90-те насам Държавата престана да финансира и да плаща за тази бавна и скъпа дейност.

Тогава ОПУСЪТ БЕРБЕНЛИЕВ неговото монументално ДЕЛО остана на заден план, изблъскано от интереси, интриги, лобиране; забрави се.

Откъдето веднага попада под въпрос самата легитимност на държавно-полицейската намеса в свещеното по конституция ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ. Под въпрос и заварените по инерция от стари епохи закони, наредби. правила, задължения, наказания, глоби, изнудване, подкупи, рекет, корупция.

Проста житейска логика: Държавата щом не помага, щом не участва не може да се бърка / намесва. Щом не е съсобственик няма какво да пречи на собственика.

Има редица ценности които  -бидейки безстопанствени, без собственик, какъвто да кажем е Мадарският Конник или Скалните Църкви-  се рушат и ще изчезнат БЕЗ  ГРИЖИ от Държавата или от Института или от Закона. Като буреняса Мадарският – кого ще глобите, моля?

Институтът със сложното заглавие и съкращение следва да се закрие.

Нека повторя за поредното "министърче" от нивото на петнайсетгодишна напрегната Практика когато едвам услявахме да изтупаме прахоляка от скелето та да се наспим, докато НАЧО "културираше":  

ДА  СЕ  ЗАКРИЕ. Полза никаква за никоя керемида от никакви конаци.  

"Общински Институт" = моля? Дето даже някакъв ТелеГрозен можеше да го "директира"?

Отживелици от отминала Епоха, от друго, командаджийско Общество. ПОЛЗА за Старините няма от такава организация в днешната суматоха, само шумотевица, напрежения и драми. Претенциите му са абсурдни, щом е импотентен да помага на отиващите си Старини.

В подробно интервю чета дословно: "НИНКН ПРАВИ РЕЖИМИ НА ОПАЗВАНЕ". А? Значи НЕ ОПАЗВА, някой друг да отговаря за опазването, за неизбежното остаряване и смърт. Неотдавна налудната "идея" да се блокира тотално и безогледно топтан целия пловдивски Център =истеричав гърч за власт= не можа да мине.

Поединично за каквито старини държавата има готов Принос тогава може да се намеси – но НИЩО повече.

Агенция от дюлгери, строителни работници, дърводелци, техници и архитекти пряко заплатени от Министерсъвото на Културата  =както всяко театро= следва да запретне ръкави за да поддържа споменатите БЕЗСТОПАНСТВЕНИ  ЦЕННОСТИ  като Казанлъшката Тракийска гробница;  ама истински, физически, реално, а не чантаджийски. Стига дисертации и доцентури; не се наХАБИЛИтираха докато в това време керемидите текат без да ги претърси реален Майстор.

Тъкмо така преди 60 години почна Институтът на арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ, когото аз се радвам че познавах и се гордея, че съм му бил верен последовател.

Регистърът на Паметниците по Категории и степенуване както е формулиран от Корифеите  =каквито мъдреци вече нямаме, а само "професоря" или агитки=  нека остане замразен до такива времена, когато Обществото ще може да се грижи за тях. Законът да се замрази също дотогава. Архивът, запазените ПСДокументации и особено ФОТОархивите да се осигурят в Отговорно Пазене. Реставрацията и консервацията на архитектура струват скъпо и са бавни, обикновеното семейство не може да си ги позволи.

Гордост и радост е да имаме, да притежаваме старинни строителни Ценности.

Не е и не бива да става ТЕГОБА.

ПОЛИЦЕЙЩИНА не помага против остаряване. Против естествена смърт.

Мораториум както и в много други поприща докато стане управляема политическата гемия на майка България ще бъде най-мъдрият подход.

На Евгений Тодоров, почитаем добросъвестен публицист и консерватор с Пловдивската Обществена Телевизия ТРАКИЯ  =ПОТВ=  предлагам тези свои разсъждения и критични забележки с ясното съзнание за възможния вой и гняв които може да предизвикат. Няма да се сърдя ако той се въздържи да ги публикува, но при неговия ЮТ видимостта е по-голяма от личния ми Блог или двата ми ЮТюба.

Но факт е, че той се осмели да излъчи други мои становища от които най-еретичното беше, че обезлюдяването на Трихълмието чрез изселване на достойни древни фамилии кореняци от Първата Българска МУТРА  НАЧО  Диктатурата  не беше Държавна политика или Общинска, а негов си ПРОИЗВОЛ.  

Доказателствата са първо  

1.Пощенския Клон за населението на Тепето от арх. Иван Мандаджиев, планиран, финансиран, проектиран, изграден и опериран от държавата на ъгъла срещу Хисар Капия; и второ 

2.Детската Градина с шест групи в три съседни двуетажни къщи върху археологията над Лапидариума, за която задочно Сомлев подписа награда Пловдив за арх. Петър Дикиджиев с колегата Раева която я довърши след като отпътувах.

Доколко са се изпрошнали понятията понастоящем сведочи една закачка от Евгений към АрхеоКулТуриста Панов за обезлюдяването – на което получи автоматизиран повърхностен отговор че усилно се "работи" за принудително вкарване на ...туристически групи. По маршрути. Ах! Типичен НЕОкомунист!  Старият Град в който израстнах от 1945-та си беше ИСТИНСКИ, ЖИВ ГРАД, ГРАДЕН от кореняци, с бабета, бебета и дантели на простора, а не забарикадирана черупка с чиновници на синекурна заплата скучаещи и нехайни за протеклите керемиди... "В  РЕЖИМИ".

Друга "ерес" която Евгений ми публикува беше възражението ми срещу де-централизиране на отговорностите за архитектурните старини. ПО МЕСТА учили-недоучили некомпетентни общински заптиета щели да се навъртат, да наглеждат, да обгрижват, да "реставрират" (?!?) и да тормозят старите собственици че ако не изкашлят нещичко по тарифата...

Докато Институтът блажено щял да си софиянства, по възможност в разкошната сграда на Нотариата до Попа С Кръста. Със щат конкуриращ Бербенлиевия, който обаче включваше стотици дюлгери, майстори със златни ръце, които Бербенлиев помнеше лично и поименно.

Подточка на това намерение беше да абдикират от масовите Категории на Регистъра =МЕСТНО  ЗНАЧЕНИЕ; =В АНСАМБЪЛ;  =ЗА СВЕДЕНИЕ (което всъщност представлява цялостта на архитектурната ни съкровищница)  като се ограничат милите работари САМО до високата категория =НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ. Които се броят на пръсти и никога не биват застрашени от посегателства. Както и  =КАТЕГОРИЯ СВЕТОВНО ЗНАЧЕНИЕ тези единици са в пряката отковорност на Министъра или министърчето и дори на Премиера.

Всички такива кроежи естествено не предполагат децентрализация на директорската заплата до проста чиновническа позиция, нито на зам-директорските. нито на блондинките.

Възторжена подкрепа от междуселските сатрапи е осигурена АПРИОРИ понеже така се отваря щатна бройка в СелСъвета за масажистка "Прав Е Шефа!" така както  се открехва и цяла нова сфера на овластяване която досега е била ТАБУ с интересни възможности в далаверологията.

Документации, "ПРОЕКТИ" разрешителни или забрани щели да се оформят експедитивничко, пъргаво, на коляно и винаги в полза на Културското Наследство и особено на претоварените софиянски бюрократи. С техните чанти "ШАЙО" от Ортаците от локалната френска частническата школовка. Различна от световния курс ИККРОМ на ЮНЕСКО в Рим. 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 Две публикации от средата на ноември 2023 в ПодТепето предизвикали оживена дискусия със сериозни КРИТИЧНИ  СТАНОВИЩА:

1,За ТриХълмието което си беше животрептущ   пълноценен градски организъм преди Първата Българска МУТРА'1968 Начо Диктатурата, преди МЕХАНАзиране, опростачаване иГЕРГОВизация:

==  https://podtepeto.com/aktualno/bavnata-smart-na-stariya-grad/  ==

2.За БолгароСоветскио МУТРО'ПОЛИТ'ик  Миколай Стоименович от Коньовица (Банкя?):

==  https://podtepeto.com/aktualno/nikolaj-plovdivski-otnovo-posegna-na-pametnik-na-kulturata/  ==

 



Comments

Popular posts from this blog

Снимки правени от ДИКИ през 1972

> препратки към четива в интернета