ДИКИ документи

 Няколко документи за

арх. Петър ДИКИДЖИев, А'67; ICCROM'75; ICOMOS'96:

(1.АвтоБиоГрама в ГуугълДрайв: https://drive.google.com/drive/folders/0ByKmeIoKPvzJNGtFS1E5QXp6cDA?resourcekey=0-oiJ_pjjc3D8Hao-VB2EUfA )

2.

https://www.iccrom.org/about/what-iccrom   = ЩО Е ТО?

https://www.iccrom.org/about/overview/member-states 

ICCROM of UNESCO, Roma Citta Eterna: Certificate лиценз за професионална правоспособност в реставрация и консервация на архитектура и на градоустройство  за арх. Петър Дикиджиев, 1975. 

В София имаше многобройни колеги с тази елитна школовка, която не е местна –италианска / френска / балканска / махленска– а е универсална. 

В Пловдив сме трима: 1.арх. Иван Мандаджиев'1974; 2.арх. Петър Дикиджиев'75; и 3.арх. Румяна Пройкова'76.

Съвипускници от ИККРОМ'1975 са ми: персийската принцеса Меер Азаар Сухейл тъкмо срутила се заедно с братовчедка си колегата Шах-Ин-Шахиня от висотите; Томас Т. Холевас, Гърция; Миленко Домийан, Хрватска; Рихард Саттлер, Швейцария; Мария Лурдес де ла Вега. Мексико; Патрик Де Вос, Белгия; Франческа Каччанига, венецианска аристократка; пъргавите римлянки Алба Цуккарело и Вилма Фйороне; Хелмут Щелцер –строг, но справедлив германец; от двамата сицилийци помня имената на единия но нека не го издавам, по-хигиенично е... 

Свиден спомен: Точно десет години по-късно, януари 1985 на път към Африка като новоназначен съветник към Министерството на Градоустройството на Етиопия на овакантеното от Стуци Янев място -стара кримка и той от НИПК и от ИККРОМ, главен архитект на София впоследствие-  радостен, откопчил се от Начо Диктатурата и спиртосаните партийци около него, спирам за три дена във Вечния Град Рим. 

За да връча почтително на проф. БРУНО ДЗЕЕВИ току-що отпечатаните във Варна негови "Архитектурни Предизвикателства" (Наука Изкуство, 1984, сиромашки тираж 800) събирани, съставени и преведени на екзотичния български език от Петър Дикиджиев.

Крачейки по Понте Веккио към Трастевере, от другия тротоар ми махва водачът на група студенти = Юкка, самият Юккилеето! 

Координаторът за Архитектурна Реставрация (Художествената е по-малобройна) на ИККРОМ е възлов двигател в сложната структура на Центъра, в който Генералният Директор е само временен, избираем, подписвач на Сертификати за Правоспособност. 

Корифеите и светилата от Континентите кой кога, колко, по коя Тема да заповяда да изнесе лекция пред Курса по Програмата дирижира тъкмо Юкка Юккилеето'1938 = делови полиглот от Финландия, плашещо интелигентен,  задълбочен и изискан– пък добросъвестен и добродушен. БееМВе юркаше на времето в най-италиански маниер. 

Никога не съм допускал, че може да ме забележи, че и запомни сред тълпата – и то десет години по-късно. 

Не ме пусна, отведе ме вкъщи за обяд на стария му адрес на Виа АнисиаТредичи до Санта Мариа ДелОрто, където ме натресе на горката му Азаар -моя съвипускничка- и синовете им Дариус и Дар не само, но и на неговите родители, които се случиха тъкмо тогава, тъкмо там. 

Комплимент, ама истински!

Българите били гостоприемни и дружелюбни, казват, но аз лично не съм чак толкова колкото този студен "северняк":   https://whc.unesco.org/en/oralarchives/jukka-jokilehto/

(Негова разработка за сведение от ГуугълДрайв: https://drive.google.com/file/d/1_2cIYWVnUIrUpmcKVl3OsGl209kjJs89/view )

 

Kingdom of Bhutan: Acknowledgment of arch. Peter Dikidjiev, United Nations Volunteer for three years of service for building 12 twelve Boarding School Compounds in difficult mountaineous terrain along the Territory = 1992, '3, '4.

В херметически затворената за "гости", туристи, идеологии и религии теократична будистка монархия бях първият българин стъпнал ... чак към третата ми година там се появиха и две български лекарки.


Втори юли 1980 Първи канал на БНТВ - критика на политиката на обезлюдяване на Стария Пловдив чрез изселване на достойните древни фамилии кореняци които са ГРАДили ГРАДА – – – за да им "обОбществят" имотите и да настанят по някоя скучаеща некомпетентна КАЛИНКА на синекурна заплата.

СелСъветът сега некадърен да управлява и поддържа отчуждените сгради се чуди как да се отърве чрез тайно ре–приватизиране тихомълком, МУТРИфикация и ГЕРГОВизация...

За Кариерата на младия архитект това изказване ясно как се отрази ...

КОРЕНЯЦИТЕ –ВЪН!  (Начо Диктатурата на Пролетариата)

В началото на века като попаднах в Новия Свят за да си оформя професионалната правоспособност трябваше да докажа десетина години практика. Тъкмо тогава колегата арх. Емма Москова  =тя също ветеран от ИПК / НИПК и подробно познаваща ме лично=  се случи да бъде Министър на Културата. 

 

Похвална атестация не само, но и в приложение подробно извлечение от "месечните отчети" много лесно беше оформено, при което се оказа, че обектите, които от 1969-та НИПК ми е възлагал наброяват 70 седемдесет заглавия из шестте тракийски окръга. Извън Института чрез САБ каквото съм работил, а и конкурси – си е отделно, както и практиката след отпътуването ми, януари 1985.

Факт е, че досега след промените'1989 в Града има 1 една единствена къща реставрирана до Приемателна Комисия =КЛИАНТИ= и то частично, да не кажа половинчато: на запад към църквата е имала още една ос поне, заместена от тухлената къща, която за целта отчуждена и изпразнена пустееше докато не я ре-приватизираха по познатия сценарий за мутрификация.

(Японско финансиране /фишеци /фанфари /фанфарони)

 

===

 
Homo FABER = Човек ПРАВЯЧ:
 
Лозето нече МОЛИТВА, байно, МОТИКА сака!
 
 
 Радостен съм, че го познавах и се гордея, че го следвах!
 
================================
 
Бащата на найка ми KERATZA (1911-2004) дядо Никола Паскалев (=Спасов=) ВИСУЛЧЕВ (1863-1951) се изселил от село Нестрам с баба Петра ЛЯПЧЕВА и невръстните Христо, Кераца, Спас и Иванка към Ксанти първоначално, и към Анхиало впоследствие. 
 
На стари години (от 1942 нататък) се потрудил да опише 111 страници "житие и патила" от които оригиналът е у внука Ивайло (Ив.) БРЪЗИЦОВ, а фотокопие получих от внучката Калина (Хр.) КЕРЕЗОВА. та спретнах извадка transcript.pdf поместена на GoogleDrive общодостъпна под ето този Линк:  https://drive.google.com/file/d/1dP6UuZ2TpVBZDvdh6HErnI7Hdo-X7mXq/view?usp=sharing  за да се чете, знае и помни. 
 
Хвала, дедо Кольо!

Popular posts from this blog

Снимки правени от ДИКИ през 1972

> препратки към четива в интернета

>> Още Препратки към четива в интернета от 2023 насам / Ч. Н. Г.!